Wil je leren om effectief te studeren?


Maak kennis met de Cornell methode.

Schrijf jij driftig mee tijdens een college, maar vind je het moeilijk om georganiseerde notities te maken waar je ook echt iets aan hebt? Zie jij daarom tijdens het leren van je aantekeningen door de bomen het bos niet meer? Leer dan aantekeningen maken als een baas met Cornell notes!

Wat is de Cornell methode?

De Cornell methode is een manier van notities maken bedacht in de jaren 50 (vorige eeuw) door Walter Pauk, professor educatie aan Cornell University in Ithaca, VS.

In de Verenigde Staten wordt op de meeste universiteiten, waaronder Harvard Business School, aangeraden om notities te maken volgens het Cornell format. In 2007 is de effectiviteit van de Cornell methode onderzocht door deze te vergelijken met een andere manieren van notities maken. Uit deze studie bleek dat studenten die de Cornell methode gebruikten voordelen hadden in het samenvatten en toepassen van de geleerde kennis. Klinkt goed toch?

Hoe werkt het?

Indeling

De Cornell methode onderscheidt zich van andere technieken door de pagina-indeling.

Ga met je muis over de vlakken voor meer informatie.

1) Date

2) Title

4) Que3) Notes5) Summary

Aantekeningen maken

Je begint elke pagina met een datum (1) en titel (2). Bedenk een titel die jou helpt om je notities te organiseren. Dit kan bijvoorbeeld een naam, vak of onderwerp zijn. Vervolgens schrijf je je notities in de rechter kolom (3): het grootste gedeelte van de pagina. Het is belangrijk dat je niet zomaar alles opschrijft wat je hoort. Schrijf alleen belangrijke zaken op en gebruik korte zinnen, lijstjes en duidelijke afkortingen. Gebruik witte ruimtes tussen elk punt, zodat je het overzicht kunt bewaren en genoeg ruimte hebt als je nog wat aan moet passen.

Na het college

Direct nadat je klaar bent met je notities neem je de tijd om ze te bekijken en te verduidelijken. Dit doe je door bij de notities een korte vraag of enkele aansluitende woorden in de linker kolom (4) te schrijven. Houd ook hier genoeg ruimte aan tussen verschillende onderdelen. Als je de notities verduidelijkt hebt maak je een samenvatting (5) van de pagina in het onderste gedeelte. Beschrijf het bealangrijkste van de pagina in één of twee zinnen.

Effectief leren

Nu al je notities overzichtelijk zijn gemaakt kun je op een effectieve manier leren. Bedek de notities in de rechter kolom (3) en probeer de notities in je hoofd terug te halen bij het lezen van de aansluitende woorden en vragen uit de linker kolom (4). Gebruik ook de samenvattingen (5) om notities in je hoofd terug te halen. Probeer elke week minimaal 10 minuten te reserveren om je notities te bekijken. Ace vanaf nu je tentamens en opdrachten!

Bekijk de video:

Noted notitieboek volgens cornell methode

Start zelf met effectief leren!

Wij van Noted. hebben een notitieboek met de Cornell indeling ontwikkeld. Download gratis onze template of bestel Noted. direct online.